Hasičský den na Konopišti 2013

Hasičský den na Konopišti 2013 - 1.jpg25.5.2013 pořádalo Okresní sdružení ČMS v Benešově již 4. ročník hasičského dne na Konopišti.  Stará garda s koňskou stříkačkou z Dubějovic se této akce tradičně zúčastňuje. Hasičský den je úžasný. Setkává se zde stará i moderní technika HZS, volí se zde Mis hasička středočeského kraje a vše je doprovázeno vystoupeními známých umělců.

Vše začínalo v 10:00 hod průvodem z benešovského náměstí na Konopiště. Stará i  nejmodernější technika se pomalu sunula Benešovem. Lidé mávali, hasiči je zdravili houkáním. Od 13:00 hod byl začátek oficiálního programu. Hlavní programem byla soutěž koňských stříkaček (té jsme se účastnili) a volba Mis hasička Středočeského kraje. Vše bylo doprovázeno vystoupeními známých umělců.

Soutěže koňských stříkaček se zúčastnilo 11 stříkaček. 9 z Čech, 1 ze Slovenska a 1 z Maďarska. Dubějovice byly na řadě jako páté spřežení. Bylo nutno přijet před pódium, odpřáhnout a jít na start. Po startu jsme museli překonat překážkovou dráhu, zapojit sání a proud pomocí dvou hadic. Poté s velkou námahou dotlačit vodu na proudnici a sestřelit terč. Někteří z naší jednotky tuto fyzicky namáhavou práci nezvládli a padali vyčerpáním. Ale i na tuto situaci jsme byli připraveni. Náš zdravotník byl vybaven zázračnou medicínou, takže každý, kdo byl vyčerpaný a požil medicínu byl okamžitě znovu na vrcholu svých sil.  Čas útoku byl velmi pěkný, dojem u poroty také (i díky zdravotníkovi).

Miss nás také zajímala, protože jednou ze soutěžících byla soutěžící ze Sedmpán. Takže jsme společně s fanoušky ze Sedmpán fandili.  Bohužel Andrea nevyhrála, ale náš názor a názor fanoušků ze Sedmpán byl, že byla nejlepší.

Hasičský den na Konopišti 2013 - 2.jpg

Vyhlášení výsledků bylo po 18 hodině. Starosta okresního sdružení všem poděkoval a sdělil nám, že vítězi  jsme všichni. Předal nám hodnotné ceny a pamětní list OS HZS Benešov. Tato akce byla tak jako vždy velmi pěkná. Dohodli jsme se, že příště určitě pojedeme znovu. Bohužel tato akce je finančně náročná. Proto bych na závěr chtěl poděkovat p. Filipovi z Dubějovic, p. Duškovi z Dubějovic a Městu Trhový Štěpánov za finanční a materiální pomoc, bez které bychom tuto akci nemohli uskutečnit.

Ing. A. Vošický, starosta SDH

 


Vladimír Trpišovský / 27.6.2013

SDH, Akce, Soutěže, Videa